Avisklip

09/06-23:

Nye indbyggertal: Lejre by er både skrumpet mest og vokset mest

Lejre Kommune er kendt for, at være kommunen med de mange små byer, og det kan man da også klart se af de tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort. Lejre Kommune har fået 307 flere indbyggere på et år.

26/05-23:

Storstilet projekt i støbeskeen: Borgere vil forvandle grusgrav til rekreativ naturperle

Det skal være helt slut med at grave grus i Madelungs Grusgrav, mener Hvalsø Byforum og flere af de lokale politikere. En borgergruppe i Hvalsø har store planer for et område i den østlige del af den midtsjællandske stationsby, der i dag huser en grusgrav.

26/05-23:

Første spadestik: By, natur og fødevareproduktion i ét

Der var stort fremmøde, da Hyllegaard Høje tidligere på ugen tog første spadestik til hele fire projekter, som ved realiseringen med op til 200 boliger og plads til mellem 400 og 500 beboere fordelt over 22 hektar jord, vil blive blandt Danmarks største bofællesskaber.


25/05-23:

Indkalder til møde: ”Paradis”-projekt i støbeskeen

Frivillig borgergruppe vil styrke biodiversiteten og udfoldelsesmulighederne i Hvalsø. Initiativtagerne, der tæller medlemmer fra Lejre Klimagruppe, Hylllegaard Udvikling og Hvalsø Byforum, har døbt projektet ”Vores Paradisbakker”.


16/05-23:

Traditionsrig byfest reddet på målstregen: Jeg bliver helt rørstrømsk

Der bliver alligevel en 2023-udgave af Pinsemarked i Hvalsø. For ganske få dage siden var de lokale ildsjæle ved at kaste håndklædet i ringen og aflyse Hvalsøs pinsemarked. Nu er smilene til gengæld brede hos Hvalsø Byforum, der sammen med SuperBrugsen Hvalsø står bag byfesten.

12/05-23:

Strategi for plan- og bæredygtighed er skudt i gang

Ved et møde, som markerede startskuddet for en ny kommunal strategi, diskuterede 50 fremmødte borgere dilemmaer i planerne for fremtidens Lejre. Processen med at udvikle en ny Plan- og Bæredygtighedsstrategi i Lejre Kommune, som skal træde i kraft i 2025, er nu skudt i gang.


09/05-23:

Lejre-politikere – tænk jer om

Et område mellem Nørre Hvalsø og Hvalsø er blevet udpeget til mulig placering for et kommende friplejehjem. Det har fået Erling Svendsen til at forfatte et læserbrev, hvor han kraftigt fraråder at vælge den placering.

09/05-23:

Kæmpe opgave: Mere plads er et krav, hvis lokal udvikling og grønne målsætninger skal blive til virkelighed

Det lyder som et puslespil med nærmest uoverskueligt antal brikker, som Lejres politikere og borgere i fællesskab skal forsøge at få til at passe sammen i løbet af de kommende måneder, da Lejres borgere og politikere fat på arbejdet med en ny strategi.


06/05-23

Hvor skal der være friplejehjem?

Kommunen har screenet flere grunde i Hvalsø, og er kommet frem til, at der er to grunde, der kan leve op til de nødvendige krav for placering af friplejehjem. Det drejer sig om en grund i nord ved Holbækvej og en grund i syd ved Ny Ringstedvej.


04/05-23:

Tre-dobbelt første spadestik i bæredygtigt boligområde

I 2017 købte Hyllegaard Udvikling et stykke jord fyldt med muligheder og drømme i udkanten af Hvalsø. nu markeres, at byggeriet af det første bofællesskab Sjællandsk Muld, samt bevægelseshuset Siala, påbegyndes og bliver de første to fremtidens stor-bofællesskab på Hyllegaard Høje.


29/04-23:

Borgermøde om fremtidens Lejre Kommune – plan og bæredygtighedsstrategi

Vores landskaber forandrer sig hele tiden, og i de kommende år går det stærkt: Lejre skal finde plads til skovrejsning og ny energiforsyning. Vi skal have mere biodiversitet og natur. Samtidig skal vi bevare landbruget og udvikle byerne og friluftslivet


26/04-23:

Borgermøde om friplejehjem

Lejre Kommunalbestyrelse har besluttet, at der skal bygges et friplejehjem i Hvalsø. Interesserede borgere inviteres til borgermøde torsdag den 4. maj fra klokken 17 til 19 i Hvalsø Kulturhus.


05/04-23:

Hvalsø Hovedgade gennem 120 år

Knud Petersen holder lysbilledforedrag om Hvalsø Hovedgade, dens bygninger og deres beboere gennem 120 år. Foredraget er arrangeret af Egnshistorisk Forening for Hvalsø, og det finder sted på Gundestedgård, Gundestedvej i Hvalsø.


01/04-23:

Veloverstået generalforsamling i byforum

Foreningen, der blev stiftet i september 2022, har til formål fortsat at udvikle byen, herunder at videreføre og udvikle den indsats, som var en del af et byfornyelsesprogram, der blev gennemført i perioden 2016 -2022.


22/03-23:

60 boliger kan komme ind i varmen med nyt fjernvarmeprojekt

Nu er der udsigt til 60 boliger i Hvalsø opvarmes kan med naturgas, da et projekt fra Hvalsø Kraftvarmeværk er på vej, da der faktisk er en gruppe boliger i den østlige del af Hvalsø – ved Præstegårdsvej og Hestehaven – som kan opvarmes med naturgas.


20/03-23:

Intet foregår i strid med byggeregler

I forbindelse med anlægsarbejdet på Skovgårdens areal har der været udtalt kritik fra en beboer på Skovvej om placeringen af et opsamlingsbassin blot seks meter fra deres skel til husets terrasse, men kommunen mener reglerne er fulgt.


14/03-23:

Første spadestik: Autismecenter vil omfavne lokalområdet

Torsdag var der kaldt til samling i udkanten af Hvalsø, hvor et nyt bosted for lige knap 50 voksne med autisme skal skyde op det kommende år som forventes klar i april 2024.


11/03-23:

To grunde i spil til friplejehjem

Flere aktører er interesserede i at bygge et friplejehjem i Hvalsø. Efter at seks grunde rundt om i Hvalsø har været på tale, er antallet nu snævret ind til to og et borgermøde i juni skal sikre, at borgerne inddrages.


10/03-23:
Spadestik taget til botilbud til 130 millioner kroner

Det første officielle spadestik er taget til byggeriet af Ny Højtofte, et specialdesignet autismebotilbud, der opføres på Åsen 2B i Hvalsø, et byggeri som bliver til i et samarbejde mellem Autismeforeningen, Boligfonden Autisme og Akademiker Pension.


27/01-23:

Søtorvs-salg skydes i gang med optimisme

Mens det i skrivende stund fortsat er uvist, hvilken dagligvareforretning der kommer til at slå dørene op på Søtorvet, så kan 11 ejerlejligheder på toppen bygningen, der skulle have huset Aldi, nu erhverves.


24/01-23:

Planer om at indkøbe flere julelys til Hvalsø

Foreningen Julelys i Hvalsø opfordrer nu medlemmerne til at fortsætte medlemskabet, så der bliver råd til flere lysarmaturer i julen 2023 i Hvalsø, så der også kan komme julebelysning på bl.a. Søvej.


14/01-23:

To skoler skal udvides for store millionbeløb

Der bliver flere og flere børn i de to stationsbyer, Hvalsø og Lejre. Der er ingen vej udenom – de to skoler, Hvalsø Skole og Allerslev Skole, som er kommunens største skoler i forvejen, vil snart blive endnu større.


06/01-23:
Politisk blåstempling baner vej for nyt børnehus

Nu er stationsbyen så også kommet et skridt tættere på at kunne tilbyde de fornødne dagtilbudspladser til de små borgere i alderen 0-5 år. Det står klart, efter en enig kommunalbestyrelse for nylig vedtog den endelige lokalplan for det kommende børnehus i den sydlige del af byen.


2022:


21/12-22:

Grønt lys til børnehuset i Hvalsø

fter en række mindre tilrettelser og to større undersøgelser – samt en høring – gav politikerne mandag aften grønt lys til et nyt stort børnehus i Hvalsø.

Det sker med en lokalplan, som placerer byggeriet af børnehuset som - efter alt at dømme skal kunne rumme mindst 72 børn mere – mod vest.


14/12-22

Uvished om planlagt Aldi-butiks skæbne

Håndværkerne knokler ufortrødent videre i den bidende kulde trods nyheden om, at den tyske kæde trækker sig fra det danske marked og overlader 114 af sine nuværende butikker til Rema 1000, men afviser at løfte sløret for, om den norske kæde agter at overtage den planlagte Aldi på Søtorvet.


29/11-22:

Ny stiforbindelse skal forbedre trafiksikkerheden

En ny stiforbindelse på Ny Ringstedvej skal gøre det meget mere sikkert for særligt bløde trafikanter at færdes i trafikken. Dagligt stiger et væld af skolebørn op på cyklerne og bevæger sig til – og senere fra – skole, som oftest via cykelstier eller andre sikre ruter.

22/11-22

Børnetøjsforretning drejer nøglen om

I fire år har Hvalsøs børnefamilier kunnet købe tøj til ungerne i hjembyen, men til nytår er det slut. Her lukker og slukker Friends på Søtorvet. Det skriver SuperBrugsen Hvalsø i en pressemeddelelse, hvor det snarlige farvel til Friends tilskrives svigtende salg og bøvl med logistikken.

16/11-22:

Grønt lys til 25 boliger i det vestlige Hvalsø

Politikerne har vedtaget en lokalplan for Åsen 2b, som gør det muligt at bygge 25 rækkehuse og et fælleshus på nordsiden af Åsen, i det vestlige Hvalsø. Lige midt i området ligger der en mindre sø, der har vekslende vandstand, alt efter årstiden, og den skal bevares.

26/10-22:

Naturen i fokus til vælgermøde

Tidligere på året blev Bidstrupskovene i Lejre Kommune udnævnt til kommende naturnationalpark. Noget, der i den grad har splittet vandene. På den ene side mener nogle, at en kommende indhegnet skov med græssende dyr er et nødvendigt og spændende tiltag for biodiversiteten.


06/10-22:

Søtorvet runder fire år:Meget at glæde sig over

I sidste uge fyldte tilbudsskiltene på Søtorvet i Hvalsø i anledning af butikscentrets fire års fødselsdag. Og der er da også noget at fejre, hvis man spørger Kim Kanstrup, direktør i SuperBrugsen Hvalsø, som står bag centret og driver hovedparten af butikkerne.


03/10-22:

Så hurtigt må du køre, når Søvej genåbner

Der venter bilisterne en ny virkelighed, når lastbiler og tromler er færdige med arbejdet på Søvej i Hvalsø. Udover at vejens forløb ændres drastisk med et ’knæk’ ind mod Hvalsø Hallerne, skal trafikanterne således vænne sig til at træde markant blødere på speederen.

20/09-22:

Spærring af Søvej forlænget

Siden slutningen af august har Søvej i Hvalsø været spærret fra krydset Hyldeberg og Søvej frem til indkørslen til Faktas parkeringsplads. En spærring, der har været nødvendig i forbindelse med anden etape af Søtorvet i Hvalsø og omlægningerne af Søvej.


19/09-22:

Næste skridt på vej for grønne studieboliger

Drømmen om et grønt unge- og studieliv på landet i Lejre skal omstilles til noget konkret, og i første omgang skal der laves et prospekt med forslag af arkitektur til boligerne, analyse af de unges behov, organisering m.m., hvor en placering af et Grønt Campus ved Åsvejen i Hvalsø er i spil.

13/09-22:

Forældre vil skabe nyt fællesskab i grusgrav

Det står tre af forældrene bag Vores Grusgrav i Hvalsø. Der mangler et sted, hvor Hvalsøs legebørn kan slå sig løs, mens de voksne får sig en hyggelig sludder. Sådan lyder det fra en gruppe forældre, der arbejder på at skabe et nyt fællesskab i Den Gamle Grusgrav.


06/09-22:

Nyt børnehus på vej i Hvalsø

I de senere år er der blevet bygget på livet løs til Lejres mindste, og nu er endnu et børnehus på vej. Denne gang i Hvalsø hvor en ny daginstitution efter planen skal opføres på Ny Ringstedvej. Det står klart, efter Kommunalbestyrelsen netop har sendt et lokalplansforslag i høring.


(...)


2021:

(...)

08/07-21: 

Nu kan klimahusene snart bygges

Politikerne i Lejre Kommune har lagt sidste hånd på lokalplanen for de 34 rækkehuse på Skovgården i Hvalsø. De 34 boliger er i varierende størrelser: fire på 115 kvadratmeter, 11 boliger på 105 kvadratmeter og 19 boliger på 85 kvadratmeter, som bygges af Klimahuse.


08/07-21:

Næste skridt for 34 nye rækkehuse (abonnementsartikel)

34 rækkehuse i ét plan på Skovgårdens areal i Hvalsø er nu ved at komme et stort skridt videre som projekt. Forslaget til en lokalplan skal lige en tur omkring kommunalbestyrelsen senere på måneden, før det sendes i fire ugers høring.

25/06-22:

Et løftebrud fra kommunen

Kommuneplan 2021 indeholder et væld af punkter for kommunens mange landsbyer, heraf to, som oprindeligt var blevet udtaget hvilket overrasker to foreninger fra Hvalsø og Nørre Hvalsø, som nu retter kritik mod kommunen for den politiske process omkring de to rammeområder.


27/04-22:

Søvej omlægges og får en helt ny profil

Politikerne i Lejres kommunalbestyrelse har besluttet sig for at lave et andet tværsnit af Søvej, nu hvor den skal omlægges ud i en aflang bue vest for nybyggeriet af en Aldi på Søtorvet. En tværprofil, kaldes det.


(...)


17/02-21:

Efter stort sværdslag: Søtorvet videre med næste etape

Den nye lokalplan LK 79b for Søtorvet, der sætter rammerne for anden etape af butikcentrets udvikling, er netop vedtaget, men det sker i forlængelse af Søtorvets udvikling har været meget debatteret og uenigheden rækker nu også ind i politikernes rækker.


(...)